Wine & Dine regio Alto Adige “ Franz Haas”
Woensdag 21/2/2024 ( aanvang 18.30 uur)
Wine & Dine wijnhuis Franz Haas Alto Adige
Met persoonlijke aanwezigheid van Export Manager van het wijngoed Franz Haas.
wijnen worden deskundig ontleed en voorgesteld door Gianluca Di Taranto en invoerder “Vinivins” Silvio Piccione.
degustatie van 7 a 8 wijnen van het gamma Haas (bubbels/wit/Rood/dolce) steeds gehuwd met een regio gerecht bereid door chef Francesco.
U kan zelf reserveren langsom de reservatiebutton online . Bij volstorting van uw voorschot volgt uw reservatiebevestiging.
https://spigadoro.be/reservation/
Reserveren kan langsom de reservatie button online. Wij vragen een voorschot van 50€ per persoon te volstorten op rekening nummer Spiga BE 02 0017 7683 0640 Na volstorting krijgt u uw reservatie bevestiging.
Familie wijnmakerij voor 7 generaties – Franz Haas
De familie Haas runt de wijnmakerij al sinds 1880, nu in de 7e generatie. De eerste zoon, die traditiegetrouw altijd Franz als naam draagt, neemt traditioneel het familiebedrijf over. Het was Franz Haas VI, de vader van de huidige eigenaar, die met de hulp van een bevriende wijnhandelaar voor het eerst open wijn verkocht aan verschillende producenten.
De huidige Franz Haas experimenteert graag met druivenrassen, en in zijn tijd heeft hij al 592 verschillende Pinot Neri geproduceerd, omdat deze wijnstok bijzonder gevoelig is voor ziekten en gevoelig voor klimaatveranderingen. Hij wordt gesteund door Maria Luisa Manna, die het distributienet in Italië runt, en zo was Franz Haaseen van de eerste Zuid-Tiroolse wijnhuizen die ook in Italië verkochten, terwijl de anderen zich op het Duitstalige gebied concentreerden. Terwijl het team in 1990 slechts uit drie personen bestond, is dit aantal vandaag vertienvoudigd.
Wijn uit de bergen
Als gevolg van de klimaatverandering verbouwtFranz Haas nu op hoogtes tot 1150 meter. De teelt is niet gemakkelijk, maar het wordt beloond met speciale, unieke kenmerken van de wijnen uit deze wijngaarden, zaaien de wijn wordt aromatischer, meer gestructureerd, meer kruidig. Een voorbeeld van zo’n wijn is de Pònkler Pinot Nero, waarvan de wijngaarden hun naam verdienen met een hoogte van 800 m boven de zeespiegel. De koelere lucht hier is zeer geschikt voor de Pinot Nero, die gevoelig is voor warmte.
tegenwoordig heeft het landgoed 4 wijngaarden, de laagste, Egna, begint op 245 m, tot de hoogste, Aldino genaamd.
Wijnen en druivenrassen bij Franz Haas
vandaag de dag worden er 20 verschillende wijnen geproduceerd bij Franz Haas, van druivenrassen zoals:
- Pinot Nero
- Merlot
- Petit Verdot
- Cabernet Sauvignon
Maar ook meer ongewone druivensoorten zoals Lagrein, een autochtone druivensoort uit Tirol, zijn vertegenwoordigd. Wit, rood of rosé, er is voor elk wat wils. Bijzondere juweeltjes van het landgoed zijn de zuivere Pinot Nero mousserende wijn Pas Dosè, evenals de Grappa di Moscato Rosa.